Chestionare auto - Categoriile A

Categoriile auto sunt clasificate si denumite dupa primele cinci litere din altfabet (doar 3 dintre ele facand exceptie), in functie de tipul de vehicul condus si de masa totala maxima autorizata pentru acesta. Astfel, exista cagoriile A, B, C, D, E, Tr, Tb, Tv, unele dintre acestea putand fi combinate intre ele sau cu posibilitatea dezvoltarii de subcategorii.

Categoria AM - este destinata persoanelor care au implinit varsta minima de 16 ani, pentru conducerea de mopede;

Categoria A1 - este destinata persoanelor care au implinit varsta minima de 16 ani, pentru conducerea de:

  •     motociclete cu cilindree maxima de 125 centimetri cubi si puterea maxima de 11 kw;
  •     tricicluri cu motor, cu putere maxima de 15 kw;


Categoria A2 - este destinata persoanelor cu varsta minima de 18 ani, pentru conducerea de:

  •     motociclete cu putere maxima de 35 kw;
  •     motociclete care nu sunt derivate dintr-un vehicul care sa aiba mai mult decat dublul puterii sale;


Categoria A - este destinata persoanelor cu varsta minima de 20 de ani (+ o experienta de 2 ani pe motociclete din categoria A2) sau cel putin 24 de ani, pentru conducerea de:

  •     motociclete cu sau fara atasa;
  •     tricicluri cu motor, cu putere peste 15 kw;
Pentru oricare dintre candidatii acestor categorii, este necesara inscrierea in cadrul unei scoli autorizate de soferi, avand obligatia de a se prezenta in mod frecvent la orele de curs (teorie) si la cele de practica (manevre de poligon, impreuna cu un instructor autorizat).

Chestionarele auto pentru aceaste categorii includ intrebari dintre cele mai diverse, toate cu referire la legislatia rutiera in vigoare. Exista intrebari despre semnele de circulatie, lectii de prim ajutor, mecanica motocicletelor si reguli de prioritate, toate concepute pentru verificarea cat mai exacta a cunostintelor candidatilor.

In momentul examenului vor exista 2 probe, una teoretica si una practica, pentru verificarea cunostintelor acumulate in urma finalizarii scolii de soferi.

Proba teoretica se va sustine pe calculator. Exista chestionare auto cu cate 26 de intrebari, la care candidatul trebuie sa raspunda in decurs de 30 de minute. 22 raspunsuri corecte inseamna promovare, in timp ce 5 raspunsuri gresite vor duce la picarea examenului.

Proba practica presupune executarea unor manevre de poligon, la cererea examinatorului, intr-un anumit timp. In functie de performantele candidatului, acesta va decide daca este promovat sau respins.