Necesitatea formularului A1

Ce se poate intampla cu persoanele fizice autorizate sau cu firmele care doresc sa detaseze un muncitor sau mai multi angajati pe teritoriul unei alte tari sau a unui stat care este membru al Uniunii Europene, insa ei nu apeleaza la serviciile unui specialist in domeniu? Cum anume se supun ei unor riscuri si de ce trebuie sa fie cat mai informati oamenii?

Cu siguranta raspunsul la aceste intrebari nu poate fi decat unul care sa vizeze juridicul si anume: daca nu cunoastem legislatia sau normele impuse intr-un anumit stat exista riscul sa ne facem buni de plata la mai multe taxe sociale ca si firma ce vrea sa detaseze muncitori sau angajati indirecti, iar daca nu optam pentru obtinere formular A1 sau nu stim despre ce este vorba riscam chiar si amenzi destul de mari. De mentionat este si faptul ca firma ce urmeaza sa detaseze se obliga la anumite lucruri, iar cel mai important dintre acestea este faptul ca firma cu pricina se obliga la plata angajatilor care au fost detasati pe teritoriul unui alt stat membru al Uniunii Europene, chiar daca acestia nu sunt angajati directi. Formularul A1 sau mai bine zis, asa cunoscutul formular E101, “certificatul cu privire la legislatia aplicabila” nu face decat sa dovedeasca  faptul ca o persoana angajata a unei firme este deja asigurat, deci isi plateste contributiile sociale si taxele aferente acestora, in alta tara din Uniunea Europeana, fata de cea in care activeaza, deci isi indeplineste sarcinile propriu zise.

Necesitatea acestui tip de formular este cu atat mai mare cu cat accesul la baza de date nu este atat de usor pentru a se verifica daca persoana in cauza isi plateste taxele, si in plus prin intermediul acestui formular se poate verifica faptul ca o persoana nu va fi supusa ambelor legislatii, atat din tara din care provine cat si din tara in care lucreaza.