Ce inseamna sa fii jurnalist

Libertatea presei este esentiala pentru cultura pluralista si implicit pentru democratie. O presa libera inseamna diversitatea informatiilor ceea ce cu siguranta gasim in stiri romania, si a opiniilor pe care oamenii si le pot insusi in functie de propriile lor convingeri si pot participa astfel la viata sociala cat si la apararea valorilor democratice.

Pe baza acestor informatii care se vor a fi diverse, desi vastitatea lor reprezinta un mare tot unitar, oamenii pot evalua anumite situatii, pot anticipa anumite tendinte ale evenimentelor si pot optimiza in constiinta de cauza i in cele din urma - deciziile lor. Pentru ca informatiile si opiniile care ajung la publicare sa fie reale si oneste, presa trebuie sa fie libera deoarece fara libertatea presei nu exista obiectivism si in cele din urma nici realism. Oamenii mint, insa nu la nesfarsit. Daca asupra presei  se exercita presiuni evident si informatia isi va pierde din obiectivitate, iar opiniile vor capata alt sens. Rolul presei este de a ridica probleme, de a supune dezbaterilor aceste decizii in special a celor cu caracter politic intrucat acestea au rezultate asupra tuturor domeniilor vietii sociale. Prin medierea presei care transmite informatii intr-o forma accesibila, publicul poate cunoaste fapte si date din societate, le poate evalua formandu-si anumite convingeri. In urma unui proces de confruntare, se creeaza opinia publica, si aceasta,  nu presa in sine exercita presiuni asupra factorilor de decizie in scopul armonizarii actiunilor puterii cu interesele cetatenilor.

Privita prin prisma functiilor sale, media are o importanta majora atat pentru evolutia societiatii in ansamblu cat si pentru cea a indivizilor care o formeaza. Iar libertatea presei reprezinta conditia esentiala pentru ca exercitiul acestor functii sa aiba efecte pozitive. Chiar daca ne situam in fata unor incompatibilitati intre ceea ce inseamna real si ceea ce este teorie se pare ca in cele din urma una trebuie sa castige, iar daca deceniul acesta ne asalteaza cu informatii ieftine, atunci poate avantul pe care il va cunoaste societatea in deceniu urmator va fi  unul semnificativ.