Cele mai ciudate boli din lume de care nici nu ai auzit

Ne-am imbolnavit cel putin o data in viata. Stim cat de greu este sa ii faci fata si cate medicamente trebuie sa luam pentru a o dobori pana sa ne doboare ea. Insa exista in lume boli pe care nu ai cum sa le invingi, ciudate, malefice, uneori mortale… Sindromul Parry Romberg se manifesta la nivelul tesuturilor moi si pielii de pe jumatate de fata, cele doua incepand sa se micsoreze ducand la un aspect lipsit de simetrie (cauza acestei boli este inca necunoscuta).

Un alt tip de sindrom ciudat este cel denumit Lesch Nyhan produs de absenta sau deficitul unei enzime, printre cele mai rele urmari fiind tendinta de automutilare-muscatul degetelor, mainilor, afectarea rinichilor, dureri insuportabile. Pe de alta parte boala Cronkhite-Canada debuteaza cu pierderea gustului, caderea parului sau probleme de crestere ale unghiilor si polipi pe intestine. Sindromul Rabson-Mendenhall este o boala la fel de rara care isi are principala cauza rezistenta insulinei prezentandu-se sub forma de anomalii la nivelul capului, unghiilor, pielii, dintilor, fetei, dar si hiperpigmentare-culoare pronuntata. Pseudomyxoma Peritonei este una dintre cele mai periculoase boli mai putin cunoscute intrucat determina acumularea de celule tumorale in jurul abdomenului si pelvisului.
Sindromul Hailey-Hailey este destul de ciudat: apar la nivelul pielii diverse unflaturi sau leziuni vizibile mai ales dupa pubertate din cauza unei gene raspunzatoare de producerea unei proteine esentiale in cresterea pieleii, care a suferit mutatii. Dar si mai ciudat este POEMS sau Takatsuki: cei care au o astfel de boala au nervi slabiti la picioare si maini, coordonare foarte proasta, splina si ficatul marite anormal de mult, par in excces si piele inchisa la culoare.

Boala Wolman este mai des intalnita decat celelate. Ea consta in lipsa totala a unei enzime necesare „spargerii” unor grasimi din organism, de unde si acumularea lor in diverse organe sau in interiorul vaselor de sange. In fine, sindromul Segawa este caracterizat de contractii involuntare ale muschilor si un mers ciudat; efectele bolii apar dupa 6 ani si sunt vizibile mai ales dupa-amiaza si spre seara.