Pufferele – o necesitate sau nu?

Poate ca putini dintre cei care pornesc in cautarea celei mai bune solutii pentru incalzire stiu ce este acela un puffer. Daca nu va ganditi la centrale termice pe combustibil solid – cum ar fi lemn sau peleti – probabil ca nici nu veti afla prea curand. Pufferul este un rezervor in care se stocheaza apa pentru incalzire. El mai este numit si vas tampon pentru agent termic. Materialul din care trebuie sa fie realizat acest puffer este otelul, si important este sa aiba si o izolatie, de 10 cm (minim) recomandabil.

Ce face propriu-zis pufferul? Inmagazineaza energia termica in exces produsa de centrala. Centrala termica pe lemne are si ea, eventual, un termostat de ambient, iar odata ce temperatura camerei ajunge la temperatura setata pentru incalzirea locuintei, centrala se va opri, insa asta nu va face ca lemnele sa se stinga automat, pentru ca asta nu se poate controla. Lemnele se vor stinge intr-un final, dar pana atunci caldura degajata de ele se va pierde pe cosul de evacuare. Doar daca nu exista un puffer. Daca avem acest puffer instalat, caldura degajata de lemnele care inca mai mocnesc vor incalzi apa stocata in puffer, care va deveni astfel un rezervor de apa fierbinte. Atunci cand temperatura locuintei sau a incaperii unde este termostatul de ambient va scadea, central nu va reporni, ci va folosi apa stocata in puffer. In acest caz vom avea un consum mai eficient de combustibil, se pare chiar cu 30% mai mic fata de centrala ce functioneaza fara puffer. Atentie la capacitatea pufferului, care se calculeaza in functie de capacitatea centralei pentru care optati. 

Veti gasi cele mai bune variante cu o simpla cautare centrale ieftine - expert instal group. Nu numai ca veti gasi pufferele mentionate mai sus intr-o gama foarte variata in functie de necesitati si buget, dar le veti putea adapta si celor mai accesibile si calitative centrale.