Ecranele 4K curbate – merita sau nu investitia?

Tehnologia 4K este una dintre cele mai populare la acest moment si incepe sa castige teren si in Romania. Oferta de televizoare la Rombiz cuprinde o gama foarte variata de ecrane de acest tip, iar la capitolul design ecranul curbat este favorit. Daca ecranele curbate sunt mai bune decat ecranele plate obisnuite si daca experienta de vizionare este una superioara, dar si daca este o investitie potrivita sau nu, vom incerca sa stabilim in cele ce urmeaza.

Designul este prima problema luata in discutie atunci cand vorbim despre achizitionarea unui TV cu ecran curbat. Si nu pentru ca partea functionala ar fi mai putin importanta, ci pentru ca in cadrul tehnologiei 4K diferentele tehnice intre ecrane plate si curbate nu este foarte mare. Asadar, ecranele curbate arata mai bine decat cele plate, sunt mai subtiri si mai elegante. Daca insa va ganditi la un TV montat pe perete, ecranele curbate nu sunt o optiune buna. Ecranele curbate sunt ideale in variantele cu dimensiuni mai mari, oferind o experienta de vizionare unica si chiar un efect panoramic, care se pierde la ecranele cu diagonala mica. Pentru ca multi dintre noi locuim inca in apartamente de dimensiuni obisnuite daca nu chiar mici, un televizor cu diagonala mare poate fi un dezavantaj pentru ca nu intra complet in campul vizual, insa aceasta problema dispare in cazul ecranelor curbate, mult mai usor de urmarit chiar si la distante mici. Un alt avantaj al ecranelor curbate este acela ca lumina din jur nu impiedica vizionarea, fie ca este vorba despre lumina naturala sau despre cea artificiala, tocmai datorita formei usor curbate.

Pentru ecranele plate 4K de ultima generatie se folosesc filtre antireflexive, dar neajunsul lor major este acela ca reduc luminozitatea, in timp ce ecranele curbate nu au nevoie de astfel de filtre. La capitolul dezavantaje ale acestui tip de ecran, doua sunt cele semnificative: primul este limitarea unghiului de vizibilitate, mai ales daca vorbim despre modele cu diagonala mai mica, iar cel de-al doilea este pretul ridicat deocamdata.

Concluzia ar fi ca daca va place designul unui astfel de TV si il considerati potrivit pentru acasa, dar si daca vi-l permiteti, nu ar trebui sa ezitati. Daca insa ceea ce va intereseaza este tehnologia 4K in sine si nu designul, ecranul plat este suficient cat sa aveti o experienta de vizionare foarte buna.