Boli iesite din comun care se manifesta doar in anumite culturi

Pa-Leng si Pa-Feng. Se manifesta in China, la tineri si imigranti care pun in practica ideea conectarii cu yin si yang. Cele doua boli tin de o anxietate foarte mare, o teama inexplicabila de frig, pa-leng, si de vant, pa-feng. Ambele boli se refera la mentinerea echilibrului corpului prin echilibrarea temperaturii. Vantul si frigul scad temperatura corpului, distrugand echilibrul natural al corpului. Vantul ar aduce cu el boala-daca dimineata o persoana se simte bine si pe parcursul zilei se imbolnaveste, atunci sigur vantul e de vina.

Vantul si frigul sunt asociate cu yin, iar cei care sufera de aceste boli vor face tot ce e necesar, oricat de nebunesc, pentru a pastra caldura corpului sau yang. Se pot infofoli in haine groase si pot manca doar hrana foarte fierbinte. Persoana va avea de suferit si de pe urma lipsei de echilibru dintre ying si yang si se va confrunta cu dureri de cap, greata, dureri de stomac si tuse. Scrupulozitatea. Scrupulozitatea loveste in cele mai devotati adepti ai religiilor si este adeseori asociata cu catolicismul. Cei care sufera de scrupulozitate considera ca sunt mereu intr-o stare de pacat si incearca sa urmareasca cu sfintenie invataturile din cartile sfinte, sa ramana puri.

In afara de a fi pacatosi, bolnavii de scrupulozitate cred ca sunt nevrednici si nu se pot impaca cu nimic din ceea ce fac. Scrupulozitatea este o tulburare obsesiv-compulsiva si poate ajunge pana la sacrificiu de sine pentru a se curati de pacat. Bolnavii isi deterioreaza relatiile sociale pana intr-acolo incat se distanteaza de familie si prieteni. Medicii trateaza pacientii prin medicatie si terapie comportamentala si prin asistenta religioasa de specialitate.