Pure Dha – hrana pentru creierul copilului

Daca sunteti unul dintre parintii ingrijorati de cresterea si evolutia normala a copilului, daca aveti un copil mai agitat decat v-ati fi dorit si caruia nu mai stiti cum sa ii faceti fata, daca vi se pare ca cel mic nu are rezultatele pozitive pe care le asteptati la scoala, este cazul sa cititi cateva ceva despre beneficiile unui acid gras care nu numai ca poate parea, dar chiar este un miracol pentru functionarea normala a creierului copilului. Prescurtarea pentru acid docosahexaenoic, DHA este unul dintre cei mai importanti acizi grasi Omega 3 de care organismul are nevoie pentru a functiona la parametri optimi.

Creierul uman este alcatuit in proportie de 60% din grasimi, dintre care DHA este unul dintre componentele cele mai importante, esential pentru functionarea creierului si a ochilor. De ce este DHA important? DHA este un acid gras nesaturat, ceea ce in termeni chimici inseamna ca in molecula sa exista multe spatii libere din care lipsesc atomi de hidrogen, iar aceste spatii libere fac ca DHA sa fie extrem de flexibil si atunci cand exista in cantitati optime in membranele celulelor permite semnalelor electrice sa treaca mai usor dintr-o celula a creierului in alta, ceea ce se traduce printr-o comunicare mai buna intre acestea. Atunci cand DHA nu exista in cantitati suficiente alti acizi grasi, de aceasta data saturati, sunt inglobati in celulele membranelor in locul sau, facand membranele mult mai putin flexibile si mai putin eficiente in a transmite mesaje, iar ca urmare viteza de comunicare intre celulele creierului este mult scazuta.

Cantitati mici de DHA exista in organismul uman provenind dintr-un acid gras esential – acidul linoleic – insa cea mai mare cantitate de DHA vine din dieta (peste, oua, carne) si din suplimente, asa cum este si Pure Dha. Daca aportul optim de DHA este util si are beneficii dovedite la orice varsta, este cu atat mai adevarat ca pentru copii DHA aduce o adevarata „explozie” de beneficii, iar mai mult decat atat multe companii producatoare de formule de lapte praf introduc acest acid chiar in laptele care se administreaza sugarilor.

Cea mai rapida si mai complexa etapa de dezvoltare a creierului unui copil are loc intre ultimul trimestru de sarcina si primii doi ani de viata ai copilului. Aceasta este perioada in care dezvoltarea neurologica a celui mic este in stransa legatura cu aportul de acizi grasi, mai ales DHA din dieta. La copiii aflati in plina dezvoltare, celulele creierului necesita pentru dezvoltare mai mult acid DHA decat oricare alta celula de la nivelul creierului sau din organism. Compozitia membranelor celulelor neuronale se modifica in mod constant, iar daca alimentatia este saraca in DHA pot aparea schimbari drastice.

Vestea buna este ca si pentru copii care nu au beneficiat de un aport optim de DHA in perioada prenatala si in primii doi ani de viata situatia poate fi reparata, iar copilul mai mare poate beneficia de dezvoltarea inteligentei, de o putere de concentrare mai mare, de imbunatatirea calitatii somnului, si de reducerea impulsivitatii. Administrarea suplimentelor Pure Dha la copii este foarte simpla, pentru ca pastilele arata ca niste bombonele din fructe de care cel mic nu se poate decat bucura.