Despre targurile de joburi

Targurile de joburi sunt de cele mai multe ori un prilej de bucurie pentru toate persoanele care isi cauta un loc de munca sau care aspira la unul mai bun, mai potrivit studiilor, asteptarilor si dorintelor, intereselor proprii. Si avem cateva astfel de targuri anual. Cateva pe care le asteptam cu nerabdare, pentru care ne pregatim cv-ul si ne inarmam cu rabdare si cu speranta. Ce nu stim insa este ca, multe dintre acestea nu sunt decat un marketing ieftin care saboteaza oamenii.

Acum 2 ani, interesata de aceste targuri ma pregatesc si eu sa merg sa vad ce lucru bun se poate ivi. Intamplator, o cunostinta era parte din organizare si sintr-o discutie in alta aflu la fata locului pareta urata a acesto targuri in care oamenii isi pun spreante: pe fisele completate nu se uita nimeni, targul este facut in speta pentru reclama, imagine si asa mai departe, alte strategii de marketing. Eh , si ca sa va ofer si dovada a ce v-am spus mai devreme, la finalul zilei, personalul ia stivele de aplicatii si le arunca in cosul de gunoi pentru hartie. Simplu, fara nicio remuscare, fara jena, fara teama. Fara moralitate. Pentru ca „vezi de treaba, nu sta nimeni sa se uite pe ele, gata, hai acasa”.

Cam ce reactie poti avea cand vezi si auzi asa ceva? Pe moment nu prea poti avea reactii. Taci, inghiti in sec, te miri, te uiti in jur, crezi ca e o gluma, poate, dupa care intrebi”vorbesti serios”? Iar raspunsul vine cand se stinge lumina, se duce gunoiul si pleci acasa. Si daca iti pasa putin de ceilalti sau ca ai fi putut fi unul dintre ei, ai acasa o familie si iti cauti cu disperare un loc de munca, atunci iti vine sa iei o portavoce si sa strigi in centrul orasului pentru ca toti sa stie unde au ajuns aplicatiile lor sau macar sa nu mai astepte un telefon care nu va avea sa vina niciodata. Nu stiu daca toate targurile fac asta, cel mai probabil nu, dar eu m avut nesansa sa ajung aici si sa descopar mersul lucrurilor. Au poate sansa, ca sa va pot impartasi si voua experienta sugerandu-va ca pe viitor, sa acordati mai multa atentie aplicatiilor la acete targuri unde firme mari isi fac reclama promovandu-si imaginea si atat sau postand pe internet, pe mari site-uri de joburi, locuri de munca de care de fapt nu dispun, la care noi aplicam fara sa stim ca ele sunt fantoma s in urma carora ei isi promoveaza serviciile!
Succes!