De ce (nu) ne sperie robotul care scrie o stire?

Prin martie 2014, o stire bulversa toata sleatca de jurnalisti si oameni de presa. Sfarsitul lumii, varianta jurnalistica, venise. Gata! Adio jurnalisti? Despre ce a fost vorba. Un „robot” al LA Times a redactat o stire despre un cutremur care avusese loc la cateva minute, putine, de la producere, cu ajutorul unui algoritm simplu. Au curs rauri de cerneala, au existat voci care anuntau deja desfiintarea redactiilor si scrierea materialelor de catre roboti specializati. Nici vorba. Robotii nu inlocuiesc pe nimeni. Problema e simpla. O stire are o structura fixa care poate fi „umpluta” „automat” de oricine are putin talent. Nu se pune problema redactarii de reportaje sau interviuri de catre roboti, aici exista finetea, atmosfera, elemente care cu greu pot fi reproduse de un robot.

Pe viitor, robotii de felul asta pot ajuta jurnalistii sa scape de sarcini mai simple, sa le asigure o anumita lejeritate, sa aiba timp de documentare, dosare, anchete, reportaje de calitate. Insa ce s-ar intampla daca intr-adevar, robotii, scripturi speciale, iau definitiv locul jurnalistilor. Vom reveni la inceputul jurnalismului, cand textele erau telegrafice, scurte, abrupte, seci, dar obiective. Sunt textele robotilor mai bune? Nu. Dar produc mutatii. In viitor, redactiile ar putea sa nu mai fie ce au fost: in loc de scaune si tastaturi vor fi servere, calculatoare, fire peste fire si cativa oameni care vor asigura buna lor functionare. In rest, totul automat.
Robo-jurnalismul este deja folosit pe scara relativ restransa in redactiile din intreaga lume. Scopul lui: sa adune rapid date importante si sa le imprastie rapid catre useri. Si Forbes.com foloseste inteligenta artificiala de la Narrative Science pentru a crea „stiri automate” din diverse surse. Suna futurist, insa nu imposibil. Totusi, e improbabil sa se intample asa ceva. Insa nu imposibil. Nimeni nu va putea inlocui un jurnalist bun, cu „penel”, si un reportaj scris ca la carte. Ce se invata in scolile de jurnalism robotii nu au cum sa isi insuseasca. Tendintele viitoare vor fi insa sa scada costurile cu redactia, de unde si nevoia de ceva „automat” care sa nu ceara bani… Vom vedea ce va fi…