Karl Landsteiner

La universitatea din Viena, biologul austriac si medicul Karl Landsteiner a inceput sa se intrebe de ce anumite transfuzii de sange aveau succes si altele nu, ducand la moartea pacientului. In 1900 aceste constatari au dus la descoperirea celor trei grupe separate de sange, A, B, C, insa C va fi cunoscuta drept grupa 0, de unde si grupa de sange AB0.

El a descoperit diverse varietati ale sangelui combinand celule rosii si ser de la tot staff-ul sau si demonstrand cum un anumit tip de ser de la anumiti indivizi „bloca” anumite celule rosii. Cercetarile sale au dus la descoperirea importantei grupelor de sange individuale. In 1930, acesta a luat premiul Nobel pentru fiziologie si medicina, insa peste 10 ani, Landsteiner si Alexander Wiener au descoperit Rh-ul, alta grupa de sange si caracateristica a acestora. Importanta realizarilor medicului a fost cruciala pentru viitorul medicinei.

Dat fiind faptul ca nu toate grupele de sange sunt compatibile, descoperirile sale inca sunt utilizate si vor fi pentru totdeauna. Pentru transfuzii, transplanturi, femei insarcinate, orice pierderi de sange, tipul grupei sanguine este esential in prevenirea incompatibilitatilor, care ar duce la aglutinare, moarte sau accidente vasculare cerebrale.