Sexul - un pericol pentru bebelus?


Multe dintre viitoarele mamici isi fac griji in ceea ce priveste sexul in perioada sarcinii, insa acestea trebuie sa stie ca daca au o sarcina fara complicatii, pot face sex pana la ruperea apei. Totusi, in cazul in care aveti un istoric medical in ceea ce priveste un col uterin slabit, o placenta joasa sau sangerari, este indicat sa va consultati cu doctorul dumneavoastra inainte de a avea relatiile intime in sarcina. Intr-o sarcina normala, sexul nu are nici o legatura cu avortul spontan sau cu infectiile vaginale.

Incercati sa nu va faceti griji daca aveti o infectie vaginala, deoarece sexul nu va interfera cu antibioticul prescris de medic pentru infectie. Unii cerceatatori spun ca sexul reprezinta o sansa in plus sa aveti o nastere inainte de termen, in ciuda infectiei. Studiile au demonstrat ca intr-o sarcina normala si sanatoasa, nu exista nici un motiv pentru ca sexul sa provoace nasterea prematura. Tot in cadrul aceluiasi studiu, s-a demonstrat faptul ca femeile care fac sex regulat in timpul sarcinii, vor avea mai putine sanse sa aiba o sarcina prematura, deoarece orgasmele sunt un factor ce influenteaza aceste sanse. Daca aveti o dispozitie buna, este un bine sa va pastrati viata sexuala atat in timpul sarcinii cat si dupa.

Sexul poate afecta bebelusul?

Nu va veti pune bebelusul in pericol daca faceti dragoste, nici macar atunci cand partenerul dumneavoastra este deasupra. Stratul gros de mucus ce actioneaza ca un sigiliu asupra colului uterin, ajuta la protectia impotriva infectiilor. Sacul amniotic si muschii puternici ai uterului, actioneaza deasemeni ca o protectie pentru fat.

Atunci cand aveti orgasm, o sa observati ca fatul va produce mai multe miscari in interiorul burticii dumneavoastra. Acest lucru se intampla datorita faptului ca bataile inimii dumneavoastra sunt mai accentuate, si nu din cauza ca stie ce se intampla sau ca simte vreun anumit disconfort.

Totusi, medicul dumneavoastra ginecolog sau moasa, va pot recomanda sa nu faceti sex daca prezentati:
  • Sangerari;
  • Dureri abdominale sau crampe;
  • Ruperea apei;
  • Col uterin slabit;
  • Placenta joasa, sau daca ati avut o hemoragie;
Deasemeni, vi se va recomanda sa nu faceti sex in timpul sarcinii in cazul in care partenerul dumneavoastra sufera de herpes genital. Daca acesta are herpes genital, si dumneavoastra luati de la el, exista un risc foarte mic ca acest herpes genital sa afecteze dezvoltarea fatului.

Relatiile sexuale din timpul sarcinii vor fi la fel de bune ca inainte?

Depinde de la femeie la femeie daca sexul in perioada sarcinii va fi la fel de bun ca inainte, astfel la unele femei poate fi mai bun ca inainte, iar la altele nu. Fluxul de sange crescut in zona pelvina in perioada sarcinii poate cauza ca organele genitale sa fie mult mai sensibile, insa unele femei spun ca acest lucru le lasa cu o stare de disconfort dupa ce se termina actul sexual.

Unele femei considera sexul in perioada sarcinii a fi foarte dureros. Medicii spun ca acest lucru se intampla deoarece penetrarea este foarte profunda, insa femeile se pot adapta la unele pozitii sexuale in care penetrarea este controlata. Uneori este posibil sa apara crampe abdominale dupa un orgasm, in special in al treilea trimestru de sarcina, insa trebuie sa asteptati cateva minute pentru ca uterul sa se relaxeze.