Motive pentru care scoala ar putea afecta sanatatea psihica a celor care o frecventeaza

Stresul. In liceu nu e liceean care sa nu fie stresat. Faptul ca trebuie sa iti cauti si un job sa te intretii si sa faci bine la scoala poate deveni extrem de stresant. Si mai vin si problemele legate de facultate, de ce fel de cariera sa imbratisezi dupa ce se termina liceul. Si mai vin si teme, deadline-uri, anxietate sociala, trepte de dat si tot asa. Totul se reduce la un stres pe care cu greu il controlezi. Mai bine de jumatate dintre liceeni spun ca sunt foarte stresati in timpul orelor si a zilelor normale de liceu. Sub actiunea stresului e foarte greu sa gandesti limpede, sa faci bine la teste, sa poti sa te gandesti la rece ce ai de facut si cum sa faci. Cei care vor sa intre la facultati bune au si mai mare presiune si sansa sa piarda lupta cu stresul, mai ales daca au si ambitie foarte mare. Stresul din viata de liceu se va reflecta si in viata de adult, asa ca incercati sa fiti cat mai relaxati puteti in anii frumosi de liceu si sa va mai si distrati.

Integrarea sociala. Cel mai important factor in viata de adult si in cea de elev, liceean este sentimentul apartinerii, sa simti ca faci parte dintr-un grup social, ca societatea te-a acceptat asa cum esti tu. Ca sa fie safe si fericiti elevii trebuie sa aiba sentimentul apartenentei la scoala. Daca nu exista asa ceva se va ajunge la probleme psihice si la probleme mai tarziu, in campul muncii. Mai grav este ca doar 44% dintre elevi au acest sentiment important si se pot raporta la scoala din punct de vedere social. La scoala nu invatam doar despre diverse lucruri, acolo invatam sa socializam, sa coexistam, sa intelegem mai bine prietenia, sa cooperam. Liceul e un cosmar pentru cei care nu prea sunt populari, iar vina pentru un astfel de sentiment o poarta scoala si dascalii, care nu stiu sa construiasca un mediu atractiv si lipsit de ura si de agresiune. In scoala gasim si multi elevi cu afectiuni psihice asa ca trebuie luate masuri pentru ca acest sentiment de apartenenta sa fie inteles si interiorizat de toti cei care intra in scola respectiva.

Multe tari au reusit sa transforme scoala intr-un loc placut si interesant de unde chiar poti invata ceva. De pilda Finlanda a scos testarea standardizata si au rezultate excelente in mai toate scolile, invatamantul finlandez fiind dat ca exemplu peste tot in lume.