Starea psihica buna si cat ne ajuta
In secolul trecut, exista o convingere raspandita ca tot ceea ce avea influenta asupra mamei in timpul asteptarii nasterii putea afecta personalitatea copilului. Femeia insarcinata, se spunea, nu trebuie speriata, contrazisa sau enervata, ci va avea parte doar de lucruri placute.
si in China antica sau in Japonia se acorda o mare importanta factorului psihic. in Tai-Kyo, sau educatia embrionului, un fel de tratat chinezesc pentru femeia gravida, se afla multe invataturi in acest sens.Femeile sunt indemnate sa citeasca mai ales carti religioase sau de cultivare a spiritului, sa nu asiste la spectacole infricosatoare sau sa vada scene neplacute, sa nu tolereze in jurul lor culori tari, zgomote suparatoare si sa nutreasca un respect deosebit pentru viata, frumusete si natura.
in Grecia antica exista obiceiul de a oferi femeilor insarcinate gradini sau locuinte speciale, pline cu opere de arta. La Sparta, o lege a lui Licurg impunea ca obligatoriu acest aranjament al caselor pentru viitoarele mame.
De altfel, in lumea animalelor acest mod delicat de comportare este instinctiv: o serie de etologi au constatat cu surprindere ca la anumite specii de pasari masculul vegheaza la linistea femelei care cloceste; exista chiar specii la care el impodobeste cuibul cu flori si indeparteaza frunzele uscate care, prin culorile lor sterse, ar intrista-o pe viitoarea mama.