Atunci cand vorbim despre radio in general, trebuie sa avem in calcul si faptul ca de cele mai multe ori jurnalistii din acest mediu apeleaza la reportaje inregistrate pentru a da un randament cat mai mare. Insa reportajul in direct are un impact mult mai mare si mai de valoare asupra ascultatorilor, poate capta atentia mai repede si sa o si mentina. Acest tip de reportaj implica alegerea inspirata a locului de transmisie, astfel incat sa se auda sunetele specifice locului (aplauze, o melodie, o masina a politiei etc.), dar volumul acestora sa nu acopere vocea reporterului sau sa il faca sa tipe.
Poate sa contina voci ale mai multor vorbitori, intervievati in direct. Atunci cand vrei sa introduci vorbitori in reportaj, este bine sa ii pregatesti inainte de intrarea in emisie, sa le spui despre ce este vorba, sa le atragi atentia ca timpul pe care il au la dispozitie este limitat. Spre deosebire de reportajul inregistrat, in cazul celui in direct nu se pot elimina prin editare lucrurile redundante, fara valoare. Asa ca este de preferat ca vorbitorii sa stie ca urmeaza sa fie intervievati, ca au la dispozitie un timp limitat, ca sunt in direct si ca astepti de la ei sa vorbeasca pe tema X. Se va economisi astfel din timpul transmisiei. Luati prin surprindere, este posibil ca interlocutorii sa nu inteleaga exact ce se intampla si sa fie nevoie sa li se dea toate aceste explicatii in direct. in plus trebuie sa se evite situatiile penibile in care interlocutorii refuza sa vorbeasca, au defecte de vorbire, vorbesc despre cu totul altceva decat despre subiectul cerut etc..
Astfel ca atunci cand dorim sa ascultam radio din Alba de pilda ideal ar fi sa ne orientam catre posturile care ofera informatii in direct, pentru un impact mult mai puternic cu realitatea.