Sa luam drept exemplu doua case pe pamant: una in comuna Berceni si una in Pipera. Doua arhitecturi diferite (una moderna, stil cub, cu terasa deasupra si suprafete vitrate mari si una moderna, insa cu acoperis clasic, din tigla de tabla, parter plus etaj). Ambele au suprafete locuibile de aproximativ 200 de metri patrati, ambele sunt construite pe cate o parcela cu o suprafata initiala de 500 de metri patrati.
Ambele case se bucura de finisaje de calitate superioara, granit, travertin, faianta mozaic, vopsea structurata, tapet, suprafete vitrate si la interior, camere cu suprafete mari, impartire ultra-eficienta. Prima dintre case (cea din Berceni) are un plus la interior in faptul ca zonele pentru copii (doua la numar) sunt realizate pe sistemul apartament, cu baie, dressing, o camera de zi si zona de somn, separate de restul casei, in timp ce casa din Baneasa are destinate copiilor doua dormitoare clasice, cu dressing si baie incluse in spatiul dormitorului. Desi din punct de vedere al impartirii, aspectului exterior, al faptului ca se poate profita la maximum de terasa de pe casa (cu foisor, zona de gratar si dus), dar si din punct de vedere al pretului (110.000 fata de 150.000, la cheie) orice om normal ar prefera sa cumpere casa din Berceni (precizez – zona noua din comuna Berceni, la intrare, chiar dupa centura Capitalei).
Ce vor insa romanii? Romanii vor sa stea in Pipera! Indiferent cum, indiferent la ce pret, indiferent ca fac cel putin o ora pe zi pana ajung la serviciu din cauza traficului infiorator pe zona aceea a intrarii in Bucuresti! Nu conteaza ca ar putea ajunge in 5 minute in oras si de acolo imediat in orice colt al Capitalei, mai ales ca au si metrou la dispozitie, nu conteaza nici ca economisesc 40.000 de euro (!!!) si ca primesc in schimb o casa mai frumoasa si care desi nu e, da senzatia ca este mai mare. Nu! Ce conteaza e sa raspunzi mandru cand cineva te intreaba unde stai: in Pipera!